zaterdag 28 november 2015

Sinterklaas knutsels en surprises!

Sinterklaas is weer in het land!




Heerlijke tijd vind ik dat en extra genieten van de kids die zo enthousiast opgaan in de "magie"van dit geweldige kinderfeest! Ook is het een goeie tijd om je knutselspullen tevoorschijn te halen en weer eens lekker creatief aan de slag te gaan!

Veel kinderen en ook volwassenen gaan een surprise maken. Voor een klasgenootje, familielid, vriend of een collega. Het leukste is om een surprise te maken die een beetje past bij de persoon voor wie je het maakt. Ook worden heel veel huiskamers en klaslokalen weer aangekleed met allerlei versieringen die met dit feest te maken hebben. Raamschilderingen, (nep)pakjes worden voor de ramen opgehangen, samen met sint-slingers.


Hieronder een aantal dingen die je samen met je kids kunt knutselen:

Aftelkalender:

Wat heb je nodig:
  • Papier (gekleurd of wit)
  • Viltstiften of kleurpotloden
  • schaar
  • plaatjes van de Sint en Piet
  • Stickers
Wat te doen:
Je kunt een wit vel pakken, maar ook een gekleurd vel. Teken hier 20 vakjes of rondjes op. Hierin zet je de datum vanaf 15 november tot aan 4 december. 
Zorg dat je ruimte eronder hebt om een groot rondje of plaatje te plakken voor "Pakjesavond" 5 december. 
Daarna kan het hele vel versierd worden met kleurpotloden of viltstiften (of allebei!) Ook kunnen de kids eventueel plaatjes erbij plakken die je van het internet uitgeprint hebt. 
Klaar? Hang hem ergens weg waar de kids 't elke dag zien en erbij kunnen. Zo kunnen jullie elke dag een stickertje plakken als er weer een nachtje voorbij is!

Je kunt natuurlijk ook via google.nl de leukste aftelkalenders uitprinten! Deze hierboven kun je vinden op printcandy.nl. Ook hele leuke zijn te vinden op Pinterest! Hier moet je wel eerst inloggen, dit kan via mail of facebook. Maar het is echt een geweldige site waar je heel veel kunt vinden!

Pietendiploma

Je kunt de kinderen ook motiveren dingen in huis te doen. Denk aan kamer opruimen, vaatwasser in- of uitruimen, tafel dekken, stofzuigen....
Voor elke taak die goed uitgevoerd wordt, krijgen ze een echte pietendiploma! Om het nog leuker voor ze te maken, verkleed je ze als echte pietjes en wedden dat ze hun taak goed gaan uitvoeren!
Scheelt toch weer in de avond wat tijd, zodat je zelf ietsjes eerder op de bank kan ploffen als ze op bed liggen! 

Enkele voorbeelden: 


De rechtse is te vinden op www.tebbe.nl.
Bij zoekopdracht invullen: pietendiploma

De onderste is te vinden op sint.crea-kids.nl
Onder het kopje "knutselen" te vinden.
(Met nog veel meer top-ideetjes om te doen met de kids!)


Bakken, bakken en nog eens bakken!

Kruidnoten

Wat heb je nodig:
  • 125 g boter
  • 125 g bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 mespuntje zout
  • 4 eetlepels melk
Bereiding:
Verwarm de over voor op 160 graden en vet de bakplaat in met margarine.
Kneed de boter, de bruine suiker, de speculaaskruiden, het zelfrijzend bakmeel en de zout goed door elkaar. Voeg één voor één de eetlepels melk aan  het beslag toe, zodat het deeg soepel wordt. 
Maak kleine balletjes van het deeg en leg ze op 't bakblik, druk ze een beetje plat. In 15 tot 20 minuten bak je de pepernoten lichtbruin en gaar! Eet smakelijk!

Schuimpjes


Wat heb je nodig:


  • 2 eiwitten
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 100 gram poedersuiker
Bereiding:
Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de over voor op de laagste stand. Ontvet je mixer en een grote kom, dit kun je doen met azijn en keukenpapier. 
Klop de eiwitten stijf in de kom. Als de eiwitten stijf zijn, zeef je 2 eetlepels poedersuiker in de kom en daarna nog een minuut mixen. Mix ook de vanillesuiker en de rest van de poedersuiker erdoorheen.
Schep op de ingevette bakplaat kleine hoopjes van het schuim of vul een spuitzak en spuit kleine rondjes.
Bak de schuimpjes in twee uur gaar in de voorverwarmde oven op de laagste stand. (De schuimpjes worden als het ware "gedroogd" in de oven)
Laat de schuimpjes afkoelen en daarna heerlijk smullen!

Taai taai

Wat heb je nodig:

  • 175 ml vloeibare honing
  • 1 ei (gesplitst)
  • 300 g bloem
  • 10 g speculaaskruiden
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel citroen limonadesiroop
  • 5 eetlepels poedersuiker
  • 4 eetlepels gestampte muisjes
Bereiding:
Zeef de bloem en het bakpoeder boven een kom. Meng de muisjes, de kruiden en de kaneel erdoor. Voeg de honing en het eiwit eraan toe. Meng alles met een houten lepel of klop met een mixer op de laagste stand tot kruimelig deeg. Je kan ook je handen gebruiken, maar let erop dat het deeg erg plakkerig kan zijn. 
Vorm een bal en leg het geheel in vershoudfolie voor 30 min. in de koelkast. 
Verwarm de over voor op 180 graden. Maak ong. 15 poppetjes van een 1/2 cm dik van het deeg. Leg de poppetjes op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrijk met de eierdooier en bak in 15 minuten gaar. Laat ze daarna 30 minuten afkoelen.

Meng de siroop en de suiker tot glazuur. Vul een spuitzak met glazuur en versier de taaitaai. (Je kunt van bakpapier ook een spuitzak vouwen) 
Laat de taaitaai poppetjes een uurtje drogen en daarna lekker smikkelen!

Surprises!

Er zijn heel veel verschillende onderwerpen die bruikbaar zijn bij het maken van een surprise. Hobby's als zwemmen of voetballen, het heerlijk vinden van engelse drop of koken, met van alles kun je een superleuke surprise maken.

Hieronder een aantal voorbeelden van surprises. 
Als je goed naar de foto kijkt, is het niet moeilijk om na te maken.



Boven:
Het "grote" boek van de Sint! Heel simpel een doos beplakken in de kleurtjes van het boek! Cadeautje inpakken en erin doen!

Rechts:
Heerlijk, Engelse droppies! Doosjes in verschillende maten zoeken en beplakken in de kleurtjes van verschillende dropjes!

Boven:
Houd diegene van koken, maar een kookfornuis! Weer met een doos, een iets grotere deze keer, en weer beplakken met de juiste kleurtjes. Denk voor aan de details voor het leukste effect.
Rechts:
Voetbalveld. Hier zijn veel varianten voor te bedenken natuurlijk.
Onder:
Zwembad met duikplank! Deze hebben wij gemaakt dit jaar, maar dan een kleinere versie.

Maten en kleuren kun je zelf bedenken bij elke surprise. Laat je creativiteit je leiden!

Moet je ook een gedicht erbij maken?
Deze sites kunnen je op weg helpen:

Www.dotsphinx.com/sinterklaas/gedichten
Bij deze site kun je naam en cadeau invullen en daarna met behulp van voorgestelde zinnen, kiezen welke je wilt! Heel handig! Ook kun je via deze site lootjes trekken!
Www.rijmwoorden.org
Deze site leent zich uitstekend voor heel veel rijmwoorden. Heb je al wel een leuke zin in je gedachten, maar weet je geen woord om te rijmen op het laatste woord van jouw zin, check dan deze site!

Heel veel plezier met de voorbereidingen en met pakjesavond natuurlijk!! Maak de weg er naartoe net zo leuk en spannend, als de avond zelf! Zo heb je het meeste plezier van dit feest!








Geen opmerkingen:

Een reactie posten